Böcker

Böcker som jag skrivit och illustrerat.

Tomten

En nutida tomtesaga för både små och stora. Kommer människorna att få tillbaka sin julafton eller...?

Text Berit Hansen illustrationer Margareta Juhlin 

PRIS: 100 kr Porto tillkommer.

Margareta Juhlin och Berit Hansen
Margareta Juhlin och Berit Hansen

Flyga med tranor

Margareta Juhlin släpper nu sin tolfte bok ”Flyga med tranor”. Denna gång en barnbok som hon själv illustrerat med ett 60-tal bilder i färg.

Boken, som lämpar sig för barn mellan 5-9 år, är synnerligen aktuell! De flesta barn i den åldern har säkert under den senaste veckan hört orden ”Afghanistan” eller ”talibaner” nämnas. Genom att läsa boken tillsammans i hemmet, i förskolan, på Kyrkis eller på Grundskolans lågstadium kan många oroliga frågor rätas ut.
Flyga med tranor är en spännande och tankeväckande bok för barn om skillnader i olika kulturer, likheter men också om det svåra att tvingas fly från sitt hem. Samtliga 60 sidor har bilder i färg.
 
Boken handlar om en åttaårig pojke, Ali, och hans lillasyster Mitra. Ali berättar om det vardagliga livet i en liten afghansk by. Men en dag måste familjen fly och lämna allt. Farmor och hönan Ara, mullbärsträdet, getterna och allt välbekant stannar kvar, när familjen ger sig av på en farofylld resa. Först till fots, sedan med lastbil över bergen och därefter med gummibåt över det stormiga Medelhavet. Väl framme i Sverige möts de båda barnen av märkliga ting: Alla talar ett obegripligt språk och hundar går i koppel. I förskolan finns en uppsjö av leksaker och i skolan får Ali tre skolböcker, en penna och vackra färgkritor. Men han måste lära sig läsa och skriva baklänges!

BOKREA! PRIS: 120 kr. (tidigare 189 kr) Porto tillkommer.

Silverfåglar

Hela vår kända historia är fylld av barn, som befunnit sig på flykt. Traumatiserade, ängsliga barn, som anlänt till ett främmande land med ett annat språk, nya seder och en annan kultur. Flyktingläger finns överallt i vår värld, läger fyllda med barn som är ledsna, hungriga, rädda och sjuka.  

Margareta Juhlin har under sin tid som lärare undervisat i svenska för invandrarbarn och känner därför särskilt för barn, som befinner sig på flykt. Alla flyktingbarn har sin egen unika historia att berätta. Halva Syriens befolkning befinner sig på flykt undan kriget. Många befinner sig i läger som internflyktingar.  

Silverfåglar är Margaretas elfte bok. Samtliga har fått sina omslag illustrerade av författaren själv. 

I boken Silverfåglar får vi följa två, små flickors traumatiska upplevelser i det krigshärjade Syrien idag. Vi får också följa deras mödrars kamp för att överleva. Den ena flickans mor hamnar i ett IS-läger och den andras i ett av Syriens mest beryktade fängelser. 

Under krigsåren 1939 - 1944 tog Sverige emot 70 000 finska barn. Den största massförflyttning av barn, som någonsin har ägt rum.  
Några av de finska och judiska barn, som tvingades lämna hem och familj under krigsåren 1939 – 1945, får i boken Silverfåglar berätta om sina barndomsupplevelser. Saknaden efter tryggheten hos sina mödrar var det centrala för de finska barnen, och gäller också för de ensamkommande barn som anländer till vårt land idag.   

BOKREA! Pris: 120 kr (tidigare 200 kr) Porto tillkommer
 

lapis lazuli – en skärva av himlen

I den tredje och sista romanen om farmor Uzuri och hennes afghanska familj uppstår ett
annorlunda kärleksmöte mellan nomadflickan Sabina och den svenske FN-soldaten Marcus
tillfälligt placerad på Camp Marmal i Afghanistan.

De båda ungdomarna kommer från helt skilda världar. Den exotiskt vackra Sabina, född i den 
afghanska öknen och Marcus uppvuxen i en svensk överbeskyddande prästfamilj. 

Kan dessa båda ungdomar från totalt väsensskilda miljöer skapa sig ett liv tillsammans?

BOKREA! Pris: 100 kr (tidigare 200 kr) Porto tillkommer

Vägen till landet Midnattssol

Margareta Juhlin, konstnär och författare från Lönsboda i Skåne, har ägnat flera år av sitt författarskap åt en afghansk flyktingfamilj som kommer till Sverige efter en svår flykt genom Europa. Margareta är väl påläst om Afghanistan och dess kultur. I slutet av boken finns hänvisning till ett 25-tal informationskällor, såväl böcker som hemsidor.

Både i denna bok och i den förra får berättelsernas olika personer och skeenden gestalta de stora kulturella skillnader som finns mellan Afghanistan och vårt eget land vad gäller religion, lagar, traditioner och diskriminering på grund av kön. Vissa nödvändiga fakta om Afghanistan vävs in i romanen. Kanske kan du efter att ha läst denna bok bättre förstå den mörke ynglingen med den slocknade blicken som du numera ofta möter ute i det svenska samhället?
 
Vägen till landet Midnattssol är en fristående uppföljning till romanen Vid olivträdets fot, som utkom 2016 på Solvändan förlag och som handlar om en afgansk kristen familj som på grund av förföljelse måste fly från sitt land och till sist hamnar i Sverige.
 
Livet i Sverige blir inte riktigt det paradis de tänkte; ett av barnen återvänder till Afghanistan och tar värvning i IS. Men tack vare en räddningsinsats kommer han tillbaka, nu med ny hustru från sitt hemland. I denna andra del får vi följa den nya hustruns kamp att få med sina fyra barn från ett tidigare äktenskap till landet Midnattssol. Bara dottern lyckas komma med. En av hennes söner, den 10-årige Yasir, blir grymt besviken på sin mamma och styvfar för att ha lämnats kvar.
 
Vi får följa Yasirs öden, när han efter att ha skilts ifrån sin mamma rymmer från faderns familj och beslutar sig för att gå hela vägen till ”landet Midnattssol” där mamman befinner sig. Trots att han aldrig kommer längre än till Kabul, är hans resa mest fylld av tragik tills han en dag möter Parwana som blir hans hustru och arbetsgivare. Tillsammans skapar de ett lyckligt liv i hemlandet. Men kommer han att återse sin mamma? Det är frågan som följer genom hela den spännande berättelsen.

BOKREA! Pris: 100 kr (tidigare 200 kr) Porto tillkommer

Vid olivträdets fot

Året är 1996. Talibanerna har intagit Kabul och infört Sharialagar i landet. Hårt drabbade av talibanernas skräckvälde flyr Amira och hennes familj från sitt hemland. De lämnar ett Afghanistan fyllt av hot och terror, och med ett kvinnoförtryck som deras kristna familj inte kan acceptera. De lämnar för friheten att tänka och leva som kristna bekännare i ett för dem totalt okänt land i norra Europa.
 
Flykten blir påfrestande, men väl framme i ”dammsugarnas land” lär de sig acceptera alla olikheter och moderniteter. Det svenska livet blir dock inte helt enligt drömmarna  - sonen i huset åker tillbaka till Afghanistan för att bli IS-soldat.
 
I stor dramatik lyckas familjen spåra ”det förlorade fåret” och återföra det till fadershuset. Samtidigt beslutar sig resten av familjen att göra en insats för sitt älskade fosterland – de åker ut som volontärer för Svenska Afghankommittén.
 
I denna berättelse, som också är fylld av fakta om Afghanistan, dess religion, kultur och sedvänjor, låter författaren oss göra en tidsresa 20 år framåt i tiden. Familjen hade kunnat vara vilken flyktingfamilj som helst i den långa raden av flyende människor från Mellanöstern och övriga delar av Asien, som är på väg till Europa idag.
 
Margareta Juhlin vill med sin roman Vid olivträdets fot - förutom att skapa en spänningsfylld bok - belysa kvinnors och barns situation i det av ständiga krig sargade Afghanistan.

BOKREA! Pris: 100 kr (tidigare 200 kr) Porto tillkommer

En saga för Johanna

Angelica får befallning om att skyndsamt bege sig till Vintergatans galax för att där uppsöka planeten Tellus, människornas värld, eftersom ett speciellt litet barn är på väg att födas. En liten flicka, som Angelica får till uppgift att ha under sina vingars beskydd ett antal människoår framöver.

Flickan, som får namnet Johanna, är ett barn som Skaparen har extra mycket omsorg om, eftersom hon är bär på en viss kromosomförändring, Downs syndrom.

Margareta Juhlin, som själv har erfarenhet av barn med Downs syndrom, målar här ett kärleksfullt porträtt av en flicka full av livslust, en helt vanlig flicka fast med en extra kromosom i bagaget.

Johanna spelar rollen som familjens och klassens lilla solstråle under helabarndomstiden. Hon växer upp i en kärleksfull omgivning och skapar sig ett fullgott liv tillsammans med ”Riddare Pär från Lingongatan” tills det händer,som absolut inte FÅR inträffa….BOKREA! Pris: 120 kr (tidigare 200 kr)

ISBN  13:978-91-982493-2-3, 2015, Inbunden

Ur elden lyfter vingar

När livet är svårt, kanske omöjligt, söker man sig ofta helt naturligt till det andliga i tillvaron. Till tron på en Skapare och till naturens helande kraft, till skönheten i en blommas färg, form eller doft, till en fjärils lekfullt behagliga soldans eller till regnets läkande tårar från himlen. Så gjorde också författaren till ”Ur elden lyfter vingar”, när hon drabbades svårt av elöverkänslighet.

Margareta Juhlin lämnar här ut sina dagboksanteckningar från det år, då hon insjuknade. Hon vill öppet berätta för att öka förståelsen för de elöverkänsligas omöjliga situation. Framförallt vill hon förmedla, att hon har lyckats bli frisk ifrån sin sjukdom. Att vingarna bär igen! Fast något svedda.

Margareta Juhlin , som är änglamålare, låter sin fiktiva skyddsängel  följa henne med ”änglaögon”under den svåra sjukdomstiden. Hon får också sällskap av en liten grå fågel, som ser hennes utsatta situation utifrån”ur fågelperspektiv”-  alltså totalt oförstående. Så som de flesta ser på den elöverkänslige.

Margareta mår numera bra, men vägen dit har varit lång och krokig.  Hennes tro på en kärleksfull Gud, som kanske prövar men aldrig sviker, naturens läkande kraft, rätt läkare och en empatisk KBT- terapeut har tillsammans med hennes man och hennes änglar hjälpt henne igenom och ända fram.

Följ med henne ut på Vingarnas äng!

BOKREA! Pris: 50 kr (tidigare 200 kr)

ISBN 978-91-981241-1-8

Törnrosängel

Livet är en tavla hämtad ur verklighetens sagobok. En riktig Saga bör innehålla ljus och mörker, skratt och tårar, spänning och fruktan, en väl dold skatt att finna och så naturligtvis den förtrollande Gåtan.

Gåtan som i Sagan om livet får ett svar - till slut!

Törnrosängel består dels av blickar tillbaks i tiden omväxlande med ögonblicksbilder från min stund på jorden just nu - ett medvetet försök att se sammanhagnen i tillvaron - då och nu. Boken berättar också om hur jag ständigt övar mig i den svåra konsten att se på Sagan om livet ur ett nytt befriande perspektiv - nämligen med "orädda änglaögon!"

Bortanförlängtan och fantasi behöver vingar!

BOKREA! Pris: 50 kr (tidigare 120 kr)

ISBN 91-973991-2-4 , 2003, 176 sidor och är illustrerad med bl.a. 16 bilder.


 

Där ängeln fällde en tår

"Där ängeln fällde en tår"skildrar i ord och bild en gammal legend om hur Odensjön i Skåne bildats.  Denna sägen beskriver på sitt eget sätt kampen mellan den hedniska asatron och den nya kristna läran, som genom missionerande munkar och intryck från vikingafäder, började slå rot i våra trakter för nästan exakt ett millenium sedan.

Sjökungen Grim förstår att "Vite Krist" hotar asagudarna makt och beslutar därför att förgöra honom. Detta utmynnar i en våldsam strid, som inte alls slutar som den fruktade vikingahövdingen tänkt sig.

Vid 1800-talets slut presenterade skriftställaren Johan Levart denna sägen i bunden form. Och nu, ett sekel senare, har Margareta Juhlin i ord och utsökta bilder gett en ny, helt orginell gestalt åt samma drama, som i grunden handlar om den ständigt pågående kampen på vår jord mellan det onda och det goda.

BOKREA! Pris: 50 kr (tidigare 100 kr)

ISBN 91-630-8738-3, 1999, 31 sidor 16 illustrationer

Tomtens lilla maskrosängel

Till mitt barnbarn Oliva

Den här boken vill jag tillägna dig, Oliva.
Jag vill att du skall veta något, om hur din farmor bodde och hade det som liten flicka. För "Tomtens lilla maskrosängel" - det är nämligen...? Just det - jag, din farmor!

Jag vill också, att du ska veta om att änglarna finns! Att du alltid kan känna dig trygg, eftersom du har en alldeles egen skyddsängel vid din sida.


Farmor

Endast via Blå Huset.

ISBN 91-973991-0-8, 2000, 46 sidor 40 illustrationer

Barnbok i samma serie har tidigare utgivits:
Lisas lanthandel, Gondolin 1997 SLUTSÅLT!

Böcker för vuxna :
Ängel med raka lockar, Gondolin 1996 SLUTSÅLT!


Böcker finns till försäljning. Ange antal i meddelande. Glöm inte din adress om du vill ha böckerna skickade till dig. Porto tillkommer.